Таг земја

инфо / од Биљана Јовановска -

5 работи кои можат да го "збришат" животот на земјата

Секој ден можеме да прочитаме дека се ближи крајот, но дали опасноста ни доаѓа токму од таму? Вистинската закана е овде на земјата, секојдневно се исцрпуваат природните ресурси, се загадува…

свет / од Биљана Јовановска -

Донгчуан: Имате ли претпоставка што е ова? -Погледнете подобро

Иако остава без здив, Донгчуан во Кина сепак не е место зацртано на секојдневните турситички мапи, дури се верува дека до неодамна самите фотографи ја криеле оваа локација се со…

вести / од Биљана Јовановска -

Каплан: Една планета се движи кон Земјата, во август земјотреси и цунами

Геолозите и астрономите потврдија, дека ако Каплановите проценки се точни Земјата ќе се соочи со страшни последици. Радио станицата Турнер пренесуваше предупредување од Каплан за планета која се движи кон…

Uncategorized / од Биљана Јовановска -

Конечно и официјално, откриена планета со исти карактеристики на Земјата

Неодамна е откриена нова планета, снимена од телескопот Кеплер, која изобилува со вселенскисветови, но надвор од Сончевиот систем. Кеплер открил 41 планета, а голем дел од планетите имаат каменито јадро,…

sci-fi / иднина / од Биљана Јовановска -

Што би се случило доколку би нè погодил астероидот во 2032?

Почетокот на овој месец, Украински астрономи дојдоа до прилично големо откритие, астероид со пречник од 400 метри. Од нивните пресметки, астрономите дознаа дека релативно голем, астероид наречен 2013 ТВ135 ќе…

вести / од Биљана Јовановска -

Човек-мутант од 15 сантиметри

Малиот вонземјанец сепак е човечко суштество. Десет години по пронаоѓањето на наводно мумифицираното тело на вонземјанецот, научниците од универзитетот во Станфорд потврдија дека најдените остатоци сепак се човечки. Од како…