Таг САД

ново / од Биљана Јовановска -

Руските жени имаат најголеми гради, САД има најмногу затвореници, а Македонија?

Колку и да се различни, толку се и слични. Најчесто вака се опишуваат светските земји, секоја си има своја карактеристика, за едни големината на градите, за други количината на испиено…

креативно / од Биљана Јовановска -

Најголемиот тобоган на светот, висок колку 17 катница и се наоѓа во Канзас Сити

Во САД, поточно во Канзас Сити е направен најголемиот тобоган на светот, се изедначува со 17 катница а воедно неговата констуркција се изедначува и со нијагарнити водопади. Тобоганот се уште…

живот / од Биљана Јовановска -

Било толку ладно што цевките во куќата замрзнале. Но што нашле во нив кога ги поправале?

Парот од Чикаго налетале на несекојдневна работа во своите цевки во купатилото, кои морале да ги поправаат после нивното замрзнување. Се работи за дијамантски прстен, кој после пет години успешно…

интернет / од Биљана Јовановска -

Како го замислуваат интернетот оние кои никогаш не го виделе, ниту користеле?

Во голем дел од затворите во САД користењето на интернет е забрането, а многу од затворениците се осудени уште од 1990-та година, така да воопшто не знаат ниту какви можности…

технологија / од Биљана Јовановска -

Гума без пумпање

Доста потребна иновација за човештвото, а сепак неостварена до ден денс, иако е создадена уште пред четири години. Гума на која не ѝ треба пумпање, навистина кул идеја. Најпрво е замислена…

живот / од Биљана Јовановска -

Стрип, девета уметност

Стрип е приказна од поврзани сцени. Името го добил по американскиот назив Comic Strip што всушност значи комична трака. Неговото постоење е поврзано со постоењето масовни медиуми. Иако на почетокот…