Таг мозок

живот / од Биљана Јовановска -

Докажано: Љубовта е дрога!

Научниците докажаа дека љубовта врз организмот делува исто како наркотични супстанци. Психолози од Универзитетот од Чикаго докажаа дека силното чувство на љубов не прави толку еуфорични што нашата состојба може…

живот / од Биљана Јовановска -

Што се случува со нашиот мозок додека вежбаме?

Секој пат кога вежбаме, чувствуваме наплив на енергија, зошто е тоа така ни објаснија експерите во една студија… Кога ќе започнете да вежбате, вашиот мозок тоа го препознава. Како што…

инфо / од Биљана Јовановска -

Човечкиот мозок е побрз отколку што мислите

Човековиот мозок препознава слика која окото ја гледа за само 13 милисекунди, покажа најновото истражување. На основа на претходните студии, експертите веруваа дека на мозокот му се потребни најмалку 100…

психолошки / од Биљана Јовановска -

Илузија: колку кругови гледате на сликата?

Обидете се да преброите колку црвени кругови има на сликата? Вашиот одговор напишете го во коментарите. Но оваа слика има продолжение. Преброивте? Еве го одговорот! Овој човек е роден со…

живот / од Биљана Јовановска -

Мозокот бара само една чаша вода дневно

Како се регулира количината на течности во организмот и која е задачата на рецепторите за жед? Претераното внесување на течности, особено после големи физички активности може да биде фатално. Со секоја чаша…