Таг историја

живот / од Биљана Јовановска -

Ова се предвидувања кои светот го оставија без текст

Во моментите кога се изговорени или напишани, голем дел од предвидувањата звучат како нешто кое го игнорираме уште на самиот почеток. Потоа се случува неочекуваното – се остваруваат и заминуваат…

иновација / од Биљана Јовановска -

Историјата на првите суперкомпјутери

Првиот суперкомпјутер настанал во 1964, во Контрол дата корпорацијата, а е користен во ЦЕРН за истражување во физиката. Најмоќните компјутери на светот, чија брзина е драстично поголема од обичните компјутер,…