Категорија за иднината

живот / од Биљана Јовановска -

Вистинско спојување на умови како Вулканците од Стар Трек

Научникот Раџеш Рао, од универзитетот во Вашингтон, успеа, со помош на електрична капа за читање сигнали на мозокот, да го контролира телото на својот колега. Ова е првата демонстрација на…

за иднината / од Биљана Јовановска -

Таблетите за забава, персоналните компјутери за работа

Во индустријата на персоналните компјутери владее стихија. Во второто тромесечие оваа година продажбата опаднала за цели 11 %, што е петти квартален пад и најлош во последните 30 години.  Од…

sci-fi / иднина / од Биљана Јовановска -

Киробо, роботот кој тргна на пат во вселената

Киробо, малиот робот кој зборува, денес тргна на пат во вселената. Киробо е првиот хуманоиден “робот-астронаут”. Името “Киробо”, потекнува од комбинација на два јапонски збора кои значат “Надеж” и “Робот”. “Русија…

за иднината / од Биљана Јовановска -

Вештачката интелигенција ќе завладее со светот

Роботите се навистина гадни. Можеби Киборгот е доволно сладок кога ја спасува жената од запалениот автомобил, но новата генерација е навистина застрашувачка и гадна. Целото време се прашуваме какви планови…