Категорија свесно

живот / од Биљана Јовановска -

Од устите на умирање | Ова се петте работи за кои луѓето најмногу жалат пред крајот на животот!

Поранешна медицинска сестра има објавено книга во која таа издвојува пет работи за кои обично жалат оние кои умираат, бидејќи тие работи не ги направиле кога можеле. Bronnie Ware, британска…

вести / од Биљана Јовановска -

НЕМА СМЕТКИ ЗА СТРУЈА – СО ОВАА БАТЕРИЈА СТРУЈА ЗА ЦЕЛ ДОМ БЕЗ ДА СТЕ НА ЕЛЕКТРИЧНА МРЕЖА

Младиот пронаоѓач од Чиле Мануел Мата измислил систем за самоодржливост на едно домаќинство, кое со неговиот изум може комплетно да се „откачи“ од електричната мрежа,а дополнително, електричната енергија која ќе…

живот / од Биљана Јовановска -

Доколку патувате во оваа туристичка дестинација најверојатно дома ќе се вратите со вишок…

На патувањата сите сакаат да се опуштат и да ги пробаат локалните специјалитети, не размислувајќи многу за калориите што ги внесуваат или за проблеми со холестеролот. Најновото истражување покажа колку…

духовност / од Биљана Јовановска -

Што е шаманизам?

Шаманизам е техника на екстаза, магија, вид на религија и најстар научен експеримент на човечката цивилизација. Базиран е на директното искуствено сознавање, а насочено е кон есенцијалното истражување на феноменот…

живот / од Биљана Јовановска -

Направете викендичка од вреќи со песок – лесно и евтино!

Ертбег изградба на живеалишта (еarthbag construction). Во западниот дел од светов, постои еден интересен начин на градење на живеалишта наречен „еarthbag construction“ или конструкција од земјени вреќи. Тоа доста евтин…