Категорија духовност

духовност / од Биљана Јовановска -

Денеска е Собор на св. Јован Крстител, Именден прославуваат Јовановци

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 јануари. Денеска е Собор на св. Јован Крстител. Уште од првите векови Црквата утврдила овој ангел во тело да се прославува веднаш…

духовност / од Биљана Јовановска -

Владика во џамија!? Муфтија во црква!? Дали е ова можно во Македонија???

“На иста страна” е работно име на проект концепиран како видео емисија која има за цел да ја промовира и потикнува меѓусебната комуникација на верските заедници во Македонија. Станува збор…

духовност / од Биљана Јовановска -

Народни верувања и обичаи за Св. Јован, денеска направете го ова

За денешнот празник Јованден не постојат посебни обичаи, освен покрај сечење на погача и осветување на куќата на верниците кои го слават овој ден, и миење на иконите. На овој…

духовност / од Биљана Јовановска -

Денес е Свети Јован – задолжително ставете јајце во вода

Утре по Водици го одбележуваме празникот Свети Јован Крстител, најпознат по тоа што го крстел Исус. Според христијанското предание, роден е шест месеци пред Исус, на Иванден. Јован Крстител се…

духовност / од Биљана Јовановска -

ПРАВОСЛАВИЕТО ВО РУСИЈА: Русите биле покрстени со книги кои им ги испратил Цар Самуил!

Во почетокот на 80-тите години на минатиот век, проф. Владимир Мошин, византолог, славист и светски признат специјалист по археографија, доаѓа до едно од најзначајните откритија во македонската и во светската…

духовност / од Биљана Јовановска -

Немажените девојки вечерва треба да направат една работа

Водици-Богојавление е еден од најголемите празници за православните верници. Ова се дел од народните обичаи и верувања за овој празник: 1. Се отвара небесата Се смета дека ден пред Богојавление,…

духовност / од Биљана Јовановска -

Утре е Богојавленска ноќ: Ако останете будни ќе ви се случи нешто прекрасно

Православните верници во јануари го прославуваат Богојавление како еден од 15-те најголеми христијански празници. Според христијанската традиција, Христос кога наполнил 30 години, дошол на реката Јордан за да го покрсти…

духовност / од Биљана Јовановска -

Утре се празнуваат Водици – денот кога водите стануваат лековити

Во четврток православните ќе го празнуваат  празникот Богојавление (Водици). Овој празник е еден од најголемите христијански празници. Познато е дека се празнувал уште во вториот век од христијанската ера. Конкретно…

духовност / од Биљана Јовановска -

Утре е Богојавленска ноќ: Ако останете будни ќе ви се случи нешто прекрасно

Православните верници во јануари го прославуваат Богојавление како еден од 15-те најголеми христијански празници. Според христијанската традиција, Христос кога наполнил 30 години, дошол на реката Јордан за да го покрсти…

духовност / од Биљана Јовановска -

Денеска се слави светецот кој предвиде се: Само едно негово пророштво се уште не е остварено

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 јануари. Денеска е Св. пророк Малахијa и св. маченик Гордиј. Според редоследот на времето Св. пророк Малахијa е последниот од Пророците. Се роди…