Категорија размисли

психолошки / од Биљана Јовановска -

ПРАВИЛА НА ВОСПИТУВАЊЕ: „КОЛКУ СТЕ ПОЛОШИ СО ДЕТЕТО, ТОЛКУ ПОЛОШО СТАНУВА ТОА“

Рускиот психолог Јулија Гипенрејтер својот живот го посветила на проучување на односот помеѓу родителите и децата. Нејзините книги за воспитување на децата се преведени на многу светски јазици, а ние…

размисли / од Биљана Јовановска -

ДОСТОЕВСКИ: „КОГА Е БОГАТСТВОТО ИЗГУБЕНО – НИШТО НЕ Е ИЗГУБЕНО, КОГА ЗДРАВЈЕТО Е ИЗГУБЕНО – СКОРО СЀ Е ИЗГУБЕНО“

Фјодор Михајлович Достоевски бил голем руски писател познат како еден од првите претставници на психолошкиот реализам во европската книжевност. Неговите најпознати романи се „Злосторство и казна“ и „Браќата Карамазови“. Во…

размисли / од Биљана Јовановска -

ПАРИТЕ МОЖАТ ДА ВИ КУПАТ СРЕЌА – АКО ГИ ПОТРОШИТЕ НА ИСКУСТВА, ВРЕМЕ И ДРУГИ ЛУЃЕ

Оној кој вели дека парите не можат да купат среќа, не знае како да ги потроши.  Барем така вели Мајкл Нортон, професор на бизнис училиштето при Харвард универзитетот и ко-автор…

размисли / од Биљана Јовановска -

ОВИЕ СЕ ДЕСЕТТЕ НАЈИНТЕЛИГЕНТНИ НАЦИИ ВО СВЕТОТ

Со комбинација од резултати на тестови на интелигенција на ниво на држави, резултатите кои учениците од разни делови на светот  ги постигнуваа на тестови по математика, како и статистичките податоци…

мотивација / од Биљана Јовановска -

Неверојатна случајност: Родила идентични тројки, а ќе се воодушевите како ги разликува

Беки Ален, 23 годишната мајка од Ливерпул, донела на свет идентична тројка за што веројатноста е 1:200 милиони. Таа родила три сина, Рок, Роман и Рохан. Самата информација дека Беки…

размисли / од Биљана Јовановска -

Само за посилниот пол: 5 фантастични, невообичаени и оригинални начини на врзување на кравата (видео)

Ако сте мислеле дека постои само еден начин да ја врзете краватата, сте се излажале. Постојат различни начини на врзување: се одбираат според дебелината на материјалот на краватата, ширината на…

живот / од Биљана Јовановска -

Исповед:Се мажам за грд и досаден маж! Ме гледа како Бог и ми дава сè! Барем знам дека нема да ме изневерува!

Милена одлучила да се омажи за човек кого го смета за грд. Вели дека никогаш не би го погледнала на улица, затоа што не е нејзин тип. Иако се срами…

размисли / од Биљана Јовановска -

Моќно: Професор со помош на стуткана хартија совршено им објаснил на учениците што значи да се биде привилегиран

Еден професор во средно училиште одлучил на своите ученици да им одржи едноставна и ефектна лекција за привилегијата и социјалната мобилност. На сите им поделил парче хартија и ги замолил…

размисли / од Биљана Јовановска -

Таа го измислила истражувачкото новинарство: Здрава се пријавила во лудница, преживеала пекол и едвај успеала да излезе

Елизабет Кохран Симан, попозната како Нели Блу, покрена револуција во истражувачкото новинарство. Таа е првиот и единствениот новинар кој успеал да се инфилтрира, глумејќи психички нестабилна личност, во тогаш најозлогласената…

размисли / од Биљана Јовановска -

Знаете ли зошто хирурзите за време на операција носат само плави или зелени униформи?

Дали некогаш сте се прашале зошто хирурзите носат исклучиво зелени или плави униформи за време на операциите, но никогаш не носат бели униформи? Како што се покажало, постои фасцинантна причина…