Категорија духовност

духовност / од Биљана Јовановска -

Во четврток е тежок и голем празник– Ова никако не правете го

Македонската православна црква и верниците на 21 септември ќе го одбележат  големиот празник-раѓањето на пресвета Богородица, празник кој се нарекува и Мала Богородица. Овој празник се вбројува во 36 големи…

духовност / од Биљана Јовановска -

Вечерва задолжително погледнете во Месечината: Светецот кој се слави ќе ви открие нешто важно

Денеска е празникот посветен на Свети Симеон Столпник, кој бил мошне почитуван и славен во местата каде земјоделието било главен извор на приход. Неговиот живот бил необичен, а кај народот…

духовност / од Биљана Јовановска -

Денес е Положување на појасот на Пресвета Богородица – жените обавезно да го направат следново

Денес е Положување појас на Пресвета Богородица, а жените овој празник го минуваат во строг пост и молитва, за полесно да раѓаат, а оние кои не можат да имаат деца…

духовност / од Биљана Јовановска -

ДЕНЕС е Положување на појасот на Пресвета Богородица – жените обавезно да го направат следново

е Положување појас на Пресвета Богородица. Чудотворниот појас на Пресвета Богородица. Поради чудото што се случило кога овој појас на Пресвета Богородица ја излекувал царицата Зоја, сопругата на царот Лаф…

духовност / од Биљана Јовановска -

ДЕНЕС е Отсекување на главата на Св. Јован Крстител – еве зошто не се јаде храна во црвена боја

ДЕНЕС се одбележува Отсекувањето на главата на Св. Јован Крстител. Во времето кога Јован проповедаше во Палестина, во Галилеја владееше Ирод Антипа, еден од синовите на оној Ирод што насекаде…

духовност / од Биљана Јовановска -

Денеска се слави светецот кој прв го виде и слушна Св. Јован Крстител и прими крштение од него

Денеска православните христијани го празнуваат светиот апостол Тадеј. Еден од Седумдесеттемина, а не оној Тадеј којшто беше од Дванаесеттемина апостоли. Свети Тадеј прво го виде и го слушна Св. Јован…

духовност / од Биљана Јовановска -

На Голема Богородица жените треба да го направат ова – помага против болести и неплодност

Денеска е Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица. Од повеќето празници посветени на пресвета Богородица овој е еден од најзначајните. Затоа народот овој празник го нарекува уште и Голема Богородица….

духовност / од Биљана Јовановска -

Ова мора да го направите – Денес е Голема Богородица, празник на мајките и жените

Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и празникот Успение на Пресвета Богородица, во народот попознат како Голема Богородица. Поради големиот култ што го има мајката Божја меѓу верниците, овој празник…