Често зевање, гасови, ладни раце и нозе укажуваат на едно сериозно заболување, обрнете внимание

од Биљана Јовановска 0

zijevanje-ostalo

Според собраните податоци само една третина од заболените е во состојба да ги препознае симптомите кои ја наговестуваат оваа здравствена состојба, а тоа е анксиозност.

Дали некогаш сте слушнале за оваа здравствена состојба и дали знаете како се лечи?Кои се симпомите или било што во врска со неа?

Симптомите кои укажуваат на анксиозност се:

-Нозете и рацете се вечно ладни, што значи дека крвотокот не ви е усмерен на тие делови од телото, туку е повеќе усмерен во горните делови од телото.

– кога голтате чувствувате дека немате доволно кислород, а тоа може да предизвика и често зевање.

– ако имате проблеми со надуен стомак избегнувајте да голтате многи кислерод ( со џвакање на мастика на пример) зошто предизвикува осетливост на цревата.

Многу малку луѓе се спремни да го прифатат фактот дека страдаат од анксиозност.

Многу од нив анксиозноста ја кријат позади чувството на физичка непријатност, како што е срцебиење и замор; некои ја кријат позади бројните стравови кои им изгледаат реални и оправдани; кај некои луѓе анксиозноста може да биде скриен импулс кој ги гони да се препуштат на заборавот во алкохолот и други зависности.

Точната причина за анксиозноста не е позната, но постојат многу фактори што можат да го поттикнат развојот на анксиозноста. Улога играат генетските фактори, биохемиските процеси во мозокот и влијанието на средината.

Разните трауми или стресни моменти во текот на животот, смрт на блиска личност, развод, промена на работното место, промена на местото на живеење – може да предизвикаат анксиозност.

Доколку приметите било кој од овие симптоми, веднаш посетете доктор  за да може на време да ви постави дијагноза и да ви одреди лечење.

Кликни на било кој од предлозиве и ќе се тргнат :)
error: Еби се!!!!!