Книги кои најмногу се цитираат, но ретко се читаат

од Биљана Јовановска 1

Орвеловата “1984”, Толстоевата “Војна и Мир” и Дикинсовата книга “Големи очекувања” се само дел од класичните книги кои се почесто цитирани отколку читани.

Неодамна во едно истражување, чии резултати се објавени во Британската листа на “Гардијан”, се потврди дека повеќе од 60% од испитаниците одговориле дека доколку прочитаат некое класично дело не би испаднале попаметни или повеќе образовани.

Се со цел да ги измамат своите соговорници, лажните читатели најчесто се потпираат на филмската екранизација на романот или пак скратената содржина која ја пронашле на интернет.

На врвот на листата на најцитирани романи кои ретко се читаат се:

  • Џорџ Орвел “1984”.
  • Лав Толстој “Војна и Мир”
  • Џарлс Дикенс “Големи очекувања”

На четврто место се наоѓа “Ловец во жито” од Џером Дејвид Селинџер, а на пето место се наоѓа “Патот за Индија” од Е.М. Форстер.

Преостанатите пет места на листата ги заземаат романите:

  • “Господар на прстените”
  • “Да се убие птица што се потсмева”
  • “Злоба и казна”
  • “Гордост и предрасуда”
  • “Џерјн Ејр”

Хомеровата “Одисеја” и “Библијата” не спаѓаат во “топ 10”, но исто така често се цитирани, но речиси никогаш не се читаат..

Ком (1)

  1. 11 milioni klikovi??? 3 milioni posetiteli??? za kolkav vremenski period??? My Asss!

Остави коментар

Твојата имејл адреса нема да биде објавена

Можеш да ги користиш овие ХТМЛ тагови

Кликни на било кој од предлозиве и ќе се тргнат :)
error: Еби се!!!!!